Globalno plastično selo – 11. kongres SRBPRAS

U Beogradu je prethodne nedelje održan 11. kongres SRBPRAS. Kao član udruženja plastičnih hirurga Srbije bio sam jedan od učesnika, sa poster prezentacijom iz (naravno!) hirurgije dojke.

Ovoga puta estetska hirurgija je dobila  značajnije mesto i bolje termine, što mi je jako drago, jer posredno pokazuje ekonomski oporavak društva i smer u kome se svi krećemo. Predavači su i ovog puta bili izuzetni – Gotti, Toledo, Zambelli, Ahčan, Gulyas i mnogi drugi.

Ono što je , meni, posebno zanimljivo su teme iz estetske hirurgije dojke, nosa i lica. Pokazalo se da pojam globalnog selo važi i u estetskoj hirurgiji. Više nije bitno gde se ko nalazi, jer su  nove informacije, nove hirurške procedure dostupne svugde i svima i samo je potrebna smelost da se iste primene. Tako je dr Zambelli opisivao tehniku podizanja dojke koja je imala iste elemente kao slike sa moje prezentacije,  dr Gotti je naglašavao značaj ojačavanja kolumele u hirurgiji nosa koju sam dan ranije radio, dok je Gulyas objašnjavao merenja dojke u korekciji asimetrije koja i sam primenjujem. To je sve učinilo da se osećam potpuno ravnopravno sa gostima iz inostranstva, znajući da su tehnike koje koristim u trendu, teda su rezultati koje postižem u rangu sa onima koji su prikazani na kongresu. Dual plane položaj implanta je, i dalje, neprikosnoven, kako kod nas, tako i u svetu.

Uprkos mišljenju da se tajne zanata pažljivo  kriju hirurzi plastičari rado dele znanja sa kolegama. Kako ko usavrši neku tehniku požuri da je podeli, objavi i druge tome nauči. Zamislite sad paralelu u svetu automobila – BMW je napravio najbolji motor i rešio da svima pokaže kako je to postigao, a Lancia je podelila svima tajne svog prelepog dizajna. Prilično neverovatan scenario, zar ne?

Advertisements

6 thoughts on “Globalno plastično selo – 11. kongres SRBPRAS

  1. Doktore, blog Vam postaje lep izvor informacija za pacijente i one koji bi to mogli da budu. Samo nastavite. Pozdrav od Vaše pacijentkinje!

  2. postovani,
    nikako da se snadjem i nadjem galeriju u kojoj su grudi koje ste Vi napravili. Da li uopste ima pomenuta galerija ili sam ja suvise nespretna u pronalasku ?
    Inace, imam implantate i voljela bih se posavjetovati s Vama koliko su dobri
    Postoji li mogucnost da Vam posaljem slike ? Mnogo bi mi to znacilo
    unaprijed zahvalna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s