kad od viška bole leđa

Prevelike grudi mogu biti problem koji osim komentara o prepunom brushalteru ponekad donosi  bol u leđima, ograničava aktivnosti i zahteva korekciju.

Kad se pomene operacija grudi svi pomisle na povećavanje. Svakako je to najčešći postupak, ali smanjivanje i podizanje grudi se često rade kod žena čije su grudi prevelike, teške i spuštene, koje samo u čvrstom brushalteru imaju lep oblik. Najčešće  su to pacijentkinje koje su imale savršene grudi, a onda, tokom trudnoće ili nezavisno od nje dobile na težini i obimu, te su iz korpi C prešle u D ili  veće.

Cilj operacije je redukcija parenhima, ali na taj način da se grudina vrati  lep kupasti oblik, a bradavice postave  na mesto koje im pripada. Ovu operaciju najčešće radimo iz estetskih razloga, bol u leđima je samo u izuzetnim slučajevima razlog za javljanje lekaru.

U odnosu na povećavanje ovo je,  za pacijenta, a naročito za hirurga, znatno komplikovanija operacija,  tokom koje uklanjamo višak kože i tkiva dojke, ispod i iznad bradavice, koji najviše doprinosi tom problematičnom izgledu. Bradavicu i ostatak dojke podižemo i preoblikujemo tako da dobiju lep, konični oblik. Ovo je jedna od operacija za koju je prestanak pušenja od ključne važnosti za dobar ishod.

Današnje tehnike su usavršene pa je i  dojenje sa tako operisanim grudima moguće, a postignut izgled traje dugi niz godina. Za manje korekcije odlične rezultate daju tzv “short scar” mamaplastike, dok je kod izuzetno velikih grudi neophodan i horizontalni ožiljak u obliku obrnutog slova T.

Posle operacije čekanje na savršeni izgled  traje 3-6 meseci , ali se uvek isplati, jer grudi bukvalno svakog dana izgledaju bolje nego prethodnog.

Smanjivanje i podizanje grudi dovodi do  dramatične promene u izgledu i potrebno je neko vreme za navikavanje na njega, ali je zadovoljstvo novim izgledom ogromno.  Ožiljci su mali i uvek pokriveni odećom, čak i u dubokom dekolteu.  Grudi su posle operacije (naravno) manje i čvršće, a bez viška težine sport i aktivnosti van stana ponovo su uživanje.

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “kad od viška bole leđa

    • hvala na lepim rečima. Kod redukcije dojki i mastopeksije je jako važno ne davati nerealna obećanja jer situacija na pregledu, stojećem stavu, je potpuno različita od one u ležećem i to je ono što ovu operaciju znatno otežava, a naročito vizuelizaciju ishoda pre buđenja.

      Puno pozdrava, Milena!

  1. moja mlada stidljiva komšinica bez računara se interesuje da li genetski spuštene male grudi
    treba operisati podzanjem sa implantom , pre udaje ili nakod rodjenja bebe i završetka dojenja, kad budu konačno formirane.
    hvala unapred Radmila Petaković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s