Kad muškarcu smetaju grudi

Sa toplim danima mnogo je muškaraca koji rado svoje telo oblikovano tokom zimskih dana u teretani pokazuju na plaži. Međutim, određen broj osuđen je na široku majicu i izbegavanje plaže u širokom luku.

Pogađate, radi se o muškarcima koji imaju jedno bezopasno, vizuelno izrazito nedopadljivo stanje – uvećanje grudi koje veoma liče na ženske i koje se u medicini naziva ginekomastija, a u društvu je poznato kao “muške sise”.

Stanje često dovodi do povlačenja iz društva, stidljivosti, razvoja kompleksa. Povećanje broja «obolelih» može se vezati za opšte povećanje telesne težine, ali i za češće uzimanje steroida i drugih lekova u muškoj populaciji. Činjenica da mnoge poznate ličnosti imaju ili su imale to stanje (John Travolta, Jack Nicholson, npr) i da su voljne o tome da pričaju dovela je do znatnog povećanja broja operacija kojim se ovo stanje koriguje, te je uvećanje u odnosu na period od pre npr 5 godina više nego dvostruko.

I dok smo ranije uglavnom samo uklanjali izmenjenu i uvećanu mlečnu žlezdu danas znatno više pažnje poklanjamo kompletnom izgledu grudnog koša pacijenta, pokušavajući da maksimalno naglasimo poželjne karakteristike i istovremeno da redukujemo sve što podseća na ženske grudi. Tako sad redovno uz uklanjanje žlezde radimo i liposukciju grudnog koša, a mnogi pacijenti zahvat iskoriste i urade proširenu liposukciju abdomena ili bokova. U određenim situacijama radimo i uklanjanje viška kože i tad operacija zaista podseća na klasičnu redukciju grudi kod žena. Operacija ne traje dugo, i često kažem da duže traje planiranje nego izvođenje. Ono što je karakteristično za ovaj zahvat je nošenje specijalnog steznika koji sprečava formiranje hematoma i, istovremeno, pomaže u oblikovanju tkiva grudnog koša.

Vizuelni efekat je gotovo odmah uočljiv i pacijent veoma brzo može da počne da nosi uske majice ili da šeta plažom bez kompleksa.   Samopouzdanje raste, stid nestaje  i  par meseci kasnije ostaje samo sećanje na neprijatno stanje koje je uspešno korigovano.

Kao i obično, za sva pitanja možete mi pisati na FB adresu : imaljkovic

Advertisements

3 thoughts on “Kad muškarcu smetaju grudi

  1. Imam druga vec 20 godina koji nikada u zivotu nije otisao na bazen zbog ovoga, uz sve moje molbe. A smrsao je do granice anoreksije, i dalje mu se vide grudi. A ja prvim put cujem da je ovo anomalija i naziv. Hvala i za ovo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s