Operacija nosa … pitanja iz ordinacije

Rinoplastika se sa pravom smatra najkomplikovanijom estetskom operacijom.  Zbog centralnog mesta na licu nos je uvek fokus pažnje i njegove nepravilnosti nije moguće prikriti. Kako Barbara Streisend nije više aktuelna, a i operisala je nos, devojke danas žele mali i savršen nos. Operacijom se nos uglavnom smanjuje, modeluje i dovodi u sklad sa ostatkom lica.

Ova pitanja se nekako uvek čuju na pregledu, mada ću rado odgovoriti i na sva druga, poslata na mail, FB ili ovde…

“Šta se sve može izmeniti na nosu?” često me pitaju pacijenti i ja krenem da nabrajam – veličina nosa, njegova dužina od korena do vrha, širina nozdrva i celog nosa, profil nosa, vrh nosa (tzv “loptica”), asimetrije, ddevijacije nosa i nosne pregrade. Broj kombinacija je neverovatan, kao i broj parametara koji utiču na definitivni izgled. Iz tog razloga ovu operaciju treba poveriti samo estetskom hirurgu koji dobro zna kako da do željenog izgleda stigne, a koji se usudi i da predloži neke izmene koje pacijent sam nije primetio.

“Zašto to želite da  uradite?” – pitanje je koje ja postavljam. Nos se ne operiše zbog momka, devojke, ili nekog trećeg. To je ozbiljan zahvat koji treba uvek samo zbog sebe raditi. Činjenica je da se mnogi ljudi osećaju loše zbog nesrazmernog nosa i da žele da ga promene, a  ta promena je toliko velika da ponekad zahteva i promenu ličnih dokumenata, na zadovoljstvo pacijenta.

“Šta želite da promenite na nosu?” – najvažnije je pitanje u našoj priči.  Kod operacije nosa svi imaju istu želju- nos u srazmeri sa licem, kao što je još veliki Leonardo definisao.  Put do tog izgleda je za svakog pacijenta različit. Potrebno je uraditi fotografijsanje i veoma pažljivu preoperativnu analizu, sa brojnim kalkulacijama. Sagledava se  položaj korena nosa, visina nosa, širina, profil, oblik i položaj vrha, rskavice, tip i debljina kože, sklad sa bradom i ostatkom lica… Obično se uklanja grba, nos malko skraćuje, sužava, menja se položaj i veličina vrha, kao i veliki broj drugih “sitnica”.  Ovo je operacija u kojoj je dobar plan obavezan, a izvođenje – pa podrazumeva se da mora biti savršeno.

“Doktore, zašto moram imati ožiljak na nosu?” – pošto sam usvojio operativnu tehniku Rollin Daniela ja radim otvorenu operaciju nosa. Ožiljak je minimalan i skoro nevidljiv, a rezultati neuporedivo bolji od onih koji se postižu zatvorenom tehnikom. Nekad smo bili prijatno iznenađeni kad neki nos “uspe” i bude lep posle operacije. Danas je to pravilo i apsolutni imperativ, i sada pažljivo planiramo i potpuno drugačije izvodimo operaciju.

“Kad ću videti svoj nos?” – obično tek posle mesec dana pacijent stiče prvi utisak o izgledu nosa, ali pravi izgled se lagano pojavljuje tokom cele prve godine, koliko zaostaju suptilne promene na vrhu nosa. Naravno, operator može već u trenutku skidanja gipsa da zna da li je sve na mestu ili ne.

“Da li sve to vredi raditi?” –  pitanje pacijenti sebi postavljaju pre operacije. Ovo je jedino pitanje na koje odgovor ne dajem ja, već im dođe sam, i to prilično brzo…

Kao i uvek, možete me kontaktirati telefonom, +381 64 333 0040, e-mailom igormaljkovic@yahoo.com ili na FB adresu http://www.facebook.com/imaljkovic

Advertisements

35 thoughts on “Operacija nosa … pitanja iz ordinacije

 1. Molim Vas da mi pošaljete broj telefona na koji bi mogla da se raspitam o zakazivanju i pregledu radi ugradnje inplantata u grudi!Unapred hvala Milena Stojković,Beograd.Pozdrav!

  Date: Fri, 17 Aug 2012 15:36:02 +0000
  To: milstojkovic@hotmail.com

  • Milice, cena otvorene rinoplastike sa osteotomijama, opisane u tekstu je okvirno 1400€, može biti manja ili veća u zavisnosti od kompleksnosti operacije.
   Hvala na interesovanju.

 2. Postovani interesuje me da li se korekcija nosa i ugradnja silikona u grudi moze raditi u isto vreme ili je to prevelik sok za organizam i ne rade se pod jednom anestezijom …vec mora proci odredjen razmak izmedju te dve korekcije i koliko vremena?

  • Poštovana, ja ne volim da “vezujem” operacije, jer mislim da je bolje da dobijete jednu savršeno urađenu nego dve prosečne.
   Konkretno, operacija nosa i grudi nije šok za organizam i , naravno, radio sam je u jednom aktu kad su pacijentkinje insistirale, ali moj je predlog da se u prvom aktu uradi nos, a da se u drugom urade grudi i , eventualno, još neka minorna korekcija na nosu, ukoliko je potrebno.

 3. Nekako sam izostavio da odgovorim na ovo pitanje, i sad se izvinjavam zbog kašnjenja.

  Dakkle, prvi postoperativnni period traje nekih 5-7 dana, kada se nosi maska i diše na usta. To je najteže. Bolovi nisu izraženi. Ostali period prolazi u laganom smanjivanju otoka i može trajati i preko 6 meseci, nekad i celu godinu, iako su promene zaista suptilne.

  • Poštovana, kako je to obično sekundarna operacija koja zahteva kompletno otvaranje nosa i otvorenu rinoplastiku cena joj je oko 1400e.
   Puno pozdrava i hvala na interesovanju

 4. Mene zanima da li se moze povecati koren nosa, misleci na to ako je kod nekog previse blizu ociju, to da se malo poveca i koliko se to mm moze povecati(ako npr moze) ? Hvala unapred. 🙂

   • I jos jedno pitanje samo ako moze 🙂 Da li se moze u jednoj operaciji smanjiti i visina i duzina nosa i jos povecati koren nosa (misleci na to ako je blizu ociju) ili to sve odjednom predstavlja mozda problem neki ?

 5. U idealnim uslovima svi problemi trebali bi biti rešeni u jednom zahvatu.,

  Međutim, sama činjenica da se operacije nosa ponavljaju nas demantuje. Postoje stvari koje nisu vidljive na samoj operaciji, kao ni preoperativno, kao i promene koje se dešavaju posle operacije i koje imaju veze sa formiranjem ožiljka i koštanog kalusa. Takođe, sa rešavanjem određenih problema pojavljuju se ili spostaju naglašeniji drugi, tako da i to doprinosu reoperacijama.

  • projekcija nosa (njegova horizontala povučena od nosnog krila do vrha) trebala bi biti 2/3 njegove visine (vertikale povučene iz korena nosa do vrha) tako da nije poenta koliko se ona može smanjiti, jer se može potpuno izravnati sa licem, već nos posle operacije treba da bude u skladu sa ostalim delovima lica tako da ga mi smanjujemo operativno koliko god je to potrebno, bilo da je 2,5, ili 8 mm.

 6. Poštovani, mene ineresuje šta se radi kada je kod nekoga deblja koža na nosu, a kod nekoga tanja..mislim kako onda idu ti procesi, da li se radi tu nešto možda i šta? Hvala unapred.

  • Pitanje je odlično!

   Deblja koža znači da sve što je ispod radjeno manje se primećuje, što može biti dobro, jer ponekad i prikrije neke male nepravilnosti, ali je , generalno, nepoželjno jer se takav nos teško modeluje. Obično se malo smanjuje količina masnog tkiva u nosu, ali sama debljina kože ostaje limitirajući faktor za savršen izgled.

   Kad je koža pretanka ne postoji margina za grešku jer se tada sve vidi, ali je takav nos relativno lakše modelovati i ne mora se toliko radikalno uklanjati tkivo sa njega.

 7. Kod mene je od vrha nosa pa do polovine nosa deblja koža(kada se ide od vrha prema korenu), a od polovine pa do korena nosa tanja koža.. i sad, da li to možda u operaciji u nečemu predstavlja problem ili to nije sad bog zna šta..?

 8. Poštovani, mene zanima ako treba i devijaciju uz izgled uraditi, da li to predstavlja neki narociti problem za korekciju i nece se bas u potpunosti moci uraditi najbolji izgled nosa ili ipak ne predstavlja bas neki problem?

  • Najčešće se i rade obe operacije zajedno. Nosnu pregradu najpre koriguje ORL specijalista, a zatim estetski hirurg, prema dogovoru uradi svoj deo posla. Nema bitnih estetskih razlika ukoliko se korekcija septuma radi ili se ne radi.

 9. Postovani, zanima me koliko kosta smanjivanje duzine nosa, odprilike samo koza da se zategne na gore, nekih 0.5 cm ?

 10. Meni su 55 godine.Izgledam jako mladoliko,govore mi tako.Kao mladoj moj malo veci nos nije predstavljao problem niti umanjivao moj,do tada, ljepuskasti izgled.E,kako su godine dosle,i gravitacija nadole krenula,taj nos je poceo da mi smeta i kao da “raste”.Zbog licnog zadovoljstva bih zeljela da smanjim nos,vrh nosa koji je deblji i okrugao,pa se pitam da li su godine problem.Inace,zdrava sam i vitalna.Hvala!

  • Poštovana,

   godine nisu problem za korekciju nosa, a stanje koje opisujete je poznato i u knjigama ga nazivaju “aging nose”. Korekcija zahteva otvorenu rinoplastiku sa smanjivanjem rskavica, podizanjem vrha nosa i skraćivanjem nosa po vertikalnoj osi.

 11. Uvaženi dr Maljković, koliko bi minimalno nedelja bilo potreban da se posle rinoplastike nosa napravi i povecanje grudi. Nalazi zdravstvenog stanja su uredni. Hvala unapred na odgovoru!

 12. Postovani,imam devijaciju nosa,a ujedno mi je i bas kriv nos u levu stranu,kakva je to operacija,jel se lomi kost,i koliko traje i kakav je oporavak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s