Ne sviđa mi se nos, ali ne znam zašto

Estetski hirurg koristi svoje znanje anatomije i estetike lica i bira operativnu tehniku za svaki nos pojedinačno. U operaciji nosa neophodno je imati dobar plan baziran na preoperativnoj analizi.

Često mi dolaze pacijenti koji žele da “smanje” i ulepšaju nos, ali ne umeju da objasne šta im smeta, već jednostavno kažu da im se nos ne sviđa i da žele lepši.Za početak pacijentu dam ogledalo i zatražim da mi opiše šta mu sve smeta, a zatim uradim pregled.

To, veoma uprošćeno izgleda ovako, i možete i sami kod kuće sve ponoviti i odrediti šta konkretno treba modifikovati na nosu:

.

Počećemo od korena nosa. Potrebno je uraditi jednu profilnu fotografiju i videti gde je najniža tačka korena nosa. Njeno mesto treba da je u nivou trepavica gornjeg kapka , a od oka do nosa udaljenost treba da bude 11mm. Tačka na čelu, glabela, treba da bude oko 5 mm ispred korena nosa.

.

.

Sad ćemo  izmeriti kosinu nosa  koja je različita kod žena i muškaraca i idealno iznosi 34 , odnosno 36 stepeni.  Dužina nosa, od korena do vrha (na slici je to linija Ni-Ti) treba da iznosi 2/3 dužine od obrva do usana, što se lako izmeri običnim lenjirom, a može se pogledati i sa fotografije.

—-

Korekcija profila nosa je najčešći zahtev i to je uglavnom “grba” koju treba ukloniti. Pitanje je koliko nisko treba spustiti nos. Da li samo poravnati grbu ili i smanjiti celu visinu nosa. Idealna visina nosa je 2/3 njegove dužine, te tako dobijamo vrednost  za koju treba smanjiti kost i rskavice. Ja nisam ljubitelj velikog spuštanja visine nosa jer tad dobija sedlast i jasno uočljiv “operisani” izgled.

.

.

Kad pogledamo lice spreda, povezaćemo linije koje produžuju od obrva naniže ka vrhu nosa i videćemo da li su one  simetrične i lepe ili su  izlomljene i nepravilne. Pogledaćemo i ukupnu širinu nosa, kao i oblik vrha.

.

Širina nozdrva  ne bi trebala da prelazi razmak unutršnjeg ugla oka.Konstatujemo sad oblik i simetriju vrha nosa. Postoji puno deformiteta vrha nosa i mogu biti manje ili više izraženi, ali se, srećom, većina može korigovati ukoliko se radi otvorena rinoplastika.   Obratite pažnju na punoću rskavice vrha nosa jer velika rskavica može vizuelno jako da utiče na izgled nosa.

Rotacija vrha označava položaj vrha u odnosu na ostatak nosa i kažemo da neki nos visi, stoji normlano ili je prćast.  Gledano odozdo nos bi trebao da ima izgled galeba raširenih krila.

.

Ima tu još puno detalja, ali ne bih vas time zamarao. Ovo je dobra osnova za  objektivno sagledavanje izgleda nosa i može da služi kao vodič pred razgovor sa vašim estetskim hirurgom.

Naravno, biće mi drago da odgovorim na sva pitanja, postavljena ovde, poslata na mail igormaljkovic@yahoo.com ili FB:  http://www.facebook.com/imaljkovic

Advertisements

12 thoughts on “Ne sviđa mi se nos, ali ne znam zašto

 1. Pozdrav doktore, ja sam bio kod vas na pregledu pre nekog vremena u vezi korekcije nosa (i čeonog liftinga) ali sam zaboravio da vas pitam da li je moguće da se posle smanjenja tj. spuštanja nivoa korena nosa bliže očiju (u tekstu gore kažete da to rastojanje treba da iznosi 11 mm a kod mene je ono čitavih 17) pojavi višak kože koja s obzirom na toliko smanjenje koštanog dela? I ako je tako, da li je moguće da se taj višak odstrani pa makar i po cenu nastanka ožiljka na samom nosu?

  Hvala!
  Vladimir

  • Vladimire, zahvaljujem se na pitanju, potpuno je na mestu.

   Mislim da će se koža vremenom sama retrahovati toliko da neće biti potrebna ekscizija ukoliko smanjimo visinu korena nosa. Do sada nismo imali slučaj da uklanjamo višak kože posle menjanja korena nosa, i svakako bismo sačekali bar 2-3 meseca, dok prođu otoci, a onda , u lokalnoj anesteziji, to uklonili.
   Puno pozdrava!

 2. Poostovani doktore.Jel mozete iz iskustva da mi kazete kolko ste dugo modri i naduveni od operacije nosa.Moj je malo grbav i duzi.. Ja bih samo malo da bude lepsi.. Jedva primetno.. Ne ono sto bi trebalo sprem lica, savrseno.. Samo da popravi moj izgled malo.Napominjem da sam od liposukcije mesec dana imala modrice.Hvala

  • Bogami, ja ću tek biti naduven kad odradim svoj nos 🙂
   Šalim se, pacijenti su modri posle otvorene rinoplastike bar 10-15 dana, veliki otoci traju oko 2-3 nedelje, a oni mali mogu trajati i po 6 ili više meseci. Istina je da se oni vide tek kad prodju i to uporedjivanjem fotografija, ali postoje. Svakako ne ometaju normalan život tokom tog perioda.

 3. Postovani, imam problem sa sinom koji konstantno cacka nos, pa se pitam da li to moze uticati na njegove nozdrve, tacnije da li se mogu zbog toga prosiriti?

 4. Postovani,
  Imala sam estetsku operaciju nosa pre 10 godina. Uklonjena je manja grbica, ali visak koze se nikada nije retrahovao, tako da sada sgodinama dobijam duboke bore koje krecu od korena nosa I visk koze je ocigledan.
  Nos je ostao kriv I desni profil se razlikuje od levog. Sa desne strane (anfas) se vidi krivina- izbocina I disanje je jako otezano.
  Sve ove godine nakon operacije nisam smogla hrabrosti da odem na kosultaciju za sekundarnu rinoplastiku ali smatram da je sada vec neophodno.
  Interesuje me da li se u ovim slucajevima odradjuje ista procedura – totalna operacija?
  Moram napomenuti da nos nije “preoperisan” cak naprotiv –
  Hvala unapred

  • Da, mora se raditi kompletna operacija, ali se ponekad moze izbeći neki od postupaka, npr lomljenje kostiju. Nema razloga da se plašite operacije, jer može biti samo bolje od postojećeg stanja…

 5. Postovani,
  Zanima me jedna stvar, sa koliko godina je moguca korekcija nosa? Tacnije kada bi bila najpogodnija? Ja cu uskoro 18, pa me zanima kad je najbolje.

  • Generalno sa operacijom treba sačekati bar do 17. rođendana, ali to nije čvrsto pravilo. U Americi je uobičajeno da se nos opriše sa 14-15 godina, ali je ponekad kasnije potrebna još jedna operacija, jer nos nastavlja da raste. Dakle, moguće je u bilo kom starijem tinejdžerskom uzrastu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s