sekundarna rinoplastika-druga šansa za lep nos

U jednom članku pročitao sam da 60 miliona Amerikanaca ne voli izgled svog nosa. Nisam nigde našao podatak koliko je onih koji ne vole izgled svog već operisanog nosa.

rinoplastika

Estetska operacija nosa, rinoplastika,  jedna je od najtraženijih u estetskoj hirurgiji. Izvode je razni specijalisti – pre svega plastični hirurzi, ali i maksilarni hirurzi i ORL specijalisti, i s vremena na vreme desi se da estetski rezultati ne budu na nivou očekivanih. Nažalost, kod operacije nosa gotovo da nema prostora za greške, zbog njegovog centralnog položaja na licu,  kompleksnog trodimenzionalnog oblika i često nepredvidivog zarastanja. Iz tog razloga čak i najboljim hirurzima ponekad zaosztaju sekundarni deformiteti nosa posle operacije.

Šta utiče na krajni izgled nosa : početni izgled zbog kojeg se pacijent javio lekaru, komunikacija između hirurga i pacijenta, teorijsko znanje hirurga, planiranje i veština izvođenja operacije, postoperativni tok i zarastanje. Da bi nos lepo izgledao sve ovo mora proći savršeno.

Kako mi često dolaze na reoperaciju pacijentkinje koje su na drugom mestu operisale nos vidjam dve grupe problema.

Prva je “nedovoljno” operisan nos. U ovom slučaju nije uklonjeno dovoljno tkiva, rskavice ili kosti i potrebno je ponovo uraditi kompletnu rinoplastiku, pazeći na ožiljke od prethodnog zahvata. To je u domenu plastičnog hirurga i mogu se očekivati dobri rezultati, iako je anatomija izmenjena.

 

Kompletan tekst pročitajte na adresi www.drmaljkovic.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s